Πόσα τροχαία ατυχήματα οφείλονται σε κόπωση ή υπνηλία;
Τα στοιχεία που αναφέρει η Τροχαία υποτιμούν το πρόβλημα της υπνηλίας ή της κόπωσης ως αίτια τροχαίου ατυχήματος, γιατί είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν. Βάσει των αναφορών της Τροχαίας, περίπου το 1% όλων των ατυχημάτων και το 3% των θανατηφόρων ατυχημάτων οφείλονται στο γεγονός ότι οι οδηγοί αποκοιμήθηκαν ενώ οδηγούσαν.
Ποιες ομάδες οδηγών εμφανίζουν υπνηλία κατά την οδήγηση;
Σύμφωνα με έρευνα, οι παρακάτω ομάδες διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο:
- Νεαροί οδηγοί
- Άνδρες
- Άτομα που δουλεύουν πολλές ώρες
- Άτομα που δουλεύουν σε εναλλασσόμενες βάρδιες
- Άτομα που έκαναν χρήση αλκοόλ ή άλλων ουσιών
- Άτομα που πάσχουν από μη διαγνωσμένες διαταραχές του ύπνου
Βέβαια όλοι οι οδηγοί βρίσκονται σε κίνδυνο κάτω από ορισμένες συνθήκες, όταν π.χ.οδηγούν για μεγάλη απόσταση χωρίς διαλείμματα.
Προειδοποιητικά σημεία κόπωσης:
Η αδυναμία να θυμηθείτε τα τελευταία λίγα χιλιόμετρα. Οι σκέψεις χωρίς ειρμό, η δυσκολία να εστιάσετε την προσοχή σας. Αδυναμία να κρατήσετε τα μάτια ανοιχτά ή το κεφάλι όρθιο. Επαναλαμβανόμενο χασμουρητό. Έξοδος χωρίς λόγο από τη λωρίδα κυκλοφορίας που ακολουθείτε.
Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε την υπνηλία κατά την οδήγηση;
Φροντίστε να κοιμάστε καλά τη νύχτα, ταξιδεύετε με συντροφιά, σχεδιάζετε διαλείμματα σε τακτικά χρονικά διαστήματα, αποφεύγετε το αλκοόλ ή άλλα φάρμακα που μπορεί να σας επηρεάσουν, ζητήστε ιατρική βοήθεια, αν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από κάποια διαταραχή του ύπνου.
Τι πρέπει να κάνετε αν νιώσετε υπνηλία ενώ οδηγείτε;
Αναγνωρίστε τα πρώιμα σημάδια της κόπωσης, βρείτε ένα ασφαλές μέρος να σταματήσετε, κοιμηθείτε για 20-40 λεπτά, πιείτε καφέ.
Εάν σχεδιάζετε ένα μεγάλο ταξίδι με το αυτοκίνητο:
- Κοιμηθείτε καλά την προηγούμενη νύχτα. Προγραμματίστε να οδηγείτε τις ώρες που συνήθως είστε σε εγρήγορση και μείνετε κάπου στη διάρκεια της νύχτας.
- Αποφύγετε την οδήγηση τις ώρες που, λόγω του βιολογικού ρολογιού, οι άνθρωποι νυστάζουν. Οι ώρες αυτές είναι συνήθως νωρίς το απόγευμα (μεταξύ 3 και 4) καθώς και από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί.
- Εάν έχετε συνεπιβάτες, πιάστε την κουβέντα μαζί τους. Θα σας βοηθήσει να μείνετε ξύπνιοι κι εκείνοι θα είναι σε Θέση να σας πουν εάν δείχνετε σημάδια υπνηλίας.
- Προγραμματίστε διαλείμματα κάθε δύο ώρες. Πάρτε ένα μικρό ύπνο, τεντωθείτε, περπατήστε, κάντε μερικές ασκήσεις πριν ξαναρχίσετε την οδήγηση.
- Σταματήστε αμέσως εάν νιώσετε οποιοδήποτε σημάδι υπνηλίας.
ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Μην εμπιστεύεστε το άνοιγμα του παραθύρου, τη δροσιά του κλιματιστικού ή τη δυνατή μουσική. Δεν μπορούν να σας κρατήσουν σε εγρήγορση για πολύ.